Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Cena bitcoinu padla o vyše 10 percent

Na archívnej snímke z 21. decembra 2017 logo bitcoinu sa nachádza na bankomate v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Tomuto trhu chýbajú fundamenty, takže veľkými úrovňami podpory a rezistencie sú psychologické úrovne.

Singapur 23. februára (TASR) - Cena bitcoinu sa v utorok prudko oslabila a padla pod hranicu 50.000 USD (41.210 eur). Investori totiž začínajú byť mierne nervózni z nadmernej valuácie bitcoinu a niektorí hráči obchodujúci s finančnou pákou vyberali zisky.

Najznámejšia a najväčšia kryptomena v utorok stratila vyše 10 %, čo bol jej najprudší denný pokles za 1 mesiac, a jej cena padla až na 48.575 USD. V porovnaní s rekordným maximom dosiahnutým v nedeľu (21. 2.) sa bitcoin oslabil už o vyše 16 %. Zisk od začiatku roka však stále predstavuje okolo 75 %.

Bitcoin sa znížil aj napriek oslabeniu dolára.

Podľa šéfa digitálnej platformy Q9 Capital Jamesa Quinna trh bitcoinom od začiatku mesiaca a v podstate od začiatku roka takmer nepretržite prudko rástol, takže istá korekcia a výpredaj sú normálne a zdravé. Upozornil však na to, že likvidácia pákových pozícií na kryptoburze Binance bola veľká, čo môže signalizovať, že retailoví investori predávajú bitcoin.

Prudko sa v utorok oslabila aj druhá najväčšia kryptomena, ethereum, ktorej cena takisto padla o vyše 10 % a ráno sa predávala po 1613 USD. V porovnaní so svojím maximom z minulého týždňa už stratila okolo 20 %.

Kryptomeny majú za sebou spektakulárne posilňovanie "a takáto náhla prudká zmena skutočne nie je neočakávaná", komentoval vývoj hlavný stratég firmy CMC Markets Michael McCarthy. Dodal, že tomuto trhu chýbajú fundamenty, takže veľkými úrovňami podpory a rezistencie sú práve psychologické úrovne - 50.000 USD, 40.000 USD, 30.000 USD a podobne. Preto po poklese bitcoinu pod 50.000 USD môže podľa neho výpredaj akcelerovať.