Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Cena zlata je najvyššia za takmer šesť rokov a stále rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je viac faktorov, ktoré podporujú zdražovanie zlata. Dôležitým bodom je menová politika. Fed v stredu (19. 6.) signalizoval pripravenosť znížiť úrokové sadzby.

New York 24. júna (TASR) - Cena zlata pokračuje v raste a pohybuje sa takmer na 6-ročných maximách. Dôvodmi sú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) zníži úrokové sadzby, a geopolitické napätie medzi USA a Iránom.

Cena augustového kontraktu na zlato sa dostala až na 1417,70 USD (1244,25 eura) za uncu (31,1 g), čo bolo najviac od 29. augusta 2013, keď sa zlato predávalo po 1418,60 USD za uncu. Popoludní sa zlato obchodovalo v pluse o vyše 1 %. Cena zlata sa tento rok zvýšila už o 9 %.

Je viac faktorov, ktoré podporujú zdražovanie zlata. Dôležitým bodom je menová politika. Fed v stredu (19. 6.) signalizoval pripravenosť znížiť úrokové sadzby. Vyhliadky na pokles sadzieb podporujú zlato, keďže to neprináša v protiklade k mnohým iným investíciám pravidelné výnosy vo forme úrokov.

K tomu je tiež potrebné pripočítať oslabenie dolára, ktorého kurz pre očakávanie nižších sadzieb klesá. Zlato sa obchoduje v amerických dolároch, takže oslabenie dolára ho zlacňuje pre držiteľov iných mien. Dolár v pondelok takisto pokračoval v poklese.

Tretím dôvodom zdraženia zlata sú viaceré politické riziká. Medzi ne patrí predovšetkým aktuálne veľké napätie medzi USA a Iránom. K tomu je potrebné pripočítať ešte obchodné konflikty, predovšetkým obchodný spor medzi USA a Čínou. A zlato je považované za bezpečnú investíciu v časoch neistoty.

(1 EUR = 1,1394 USD)