Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Cena zlata pokračuje v raste

Na snímke zlaté prúty. Foto: TASR/AP

Decembrový kontrakt na burze Comex na zlato stagnoval a o 12,47 h SEČ sa predával po 1951,70 USD za uncu.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 9. novembra (TASR) - Cena zlata nadviazala v pondelok na prudký rast z minulého týždňa.

V Londýne sa zlato okolo poludnia predávalo po 1958 USD (1649,54 eura) za uncu (31,1 gramu), keď ráno sa jeho cena dostala až na 1965 USD za uncu, čo bolo najviac od septembra. Rekordných 2075 USD za uncu zaznamenalo zlato začiatkom júla.

Decembrový kontrakt na burze Comex na zlato stagnoval a o 12,47 h SEČ sa predával po 1951,70 USD za uncu.

"Zlato pokračuje v posilňovaní," komentoval vývoj komoditný expert Commerzbank Carsten Fritsch. Ako hlavný dôvod uviedol oslabenie dolára v dôsledku všeobecného zlepšenia nálady na finančných trhoch. Po víťazstve Joea Bidena v prezidentských voľbách v USA sa znížila neistota. To spôsobilo pokles dopytu po bezpečných prístavoch pre investície, ako je dolár vďaka svojmu statusu hlavnej rezervnej meny.

Expert spoločnosti Heraeus Alexander Zumpfe okrem oslabenia dolára poukázal na pravdepodobnosť nových fiškálnych stimulov balíka v USA. Biden údajne plánuje rozsiahly balík opatrení na zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu. "Táto likvidita bude v strednodobom horizonte držať úrokové sadzby nízko, čo bude ďalej podporovať cenu zlata."

(1 EUR = 1,1870 USD)