Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšie široké uvoľnenie menovej politiky nie je podľa expertov aktuálne potrebné, keďže ekonomika sa zotavuje a počet nových prípadov ochorenia COVID-19 sa stabilizoval.

Peking 20. augusta (TASR) – Čínska centrálna banka v súlade s očakávaniami sebe nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. Z ekonomiky totiž prichádzajú signály masívneho zotavovania po koronakríze.

People's Bank of China (PBOC) vo štvrtok ponechala 1-ročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a 5-ročnú LPR na 4,65 %. Tieto sadzby PBOC naposledy znižovala v apríli, vtedy 1-ročná klesla o 20 bázických bodov a 5-ročná o 10 bázických bodov.

Trhy počítali s rozhodnutím, keďže PBOC už skôr tento mesiac ponechala sadzbu na strednodobé úvery na 2,95 %, ktorá tiež naznačuje smerovanie LPR.

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na stanovenie týchto sadzieb. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.

Ďalšie široké uvoľnenie menovej politiky nie je podľa expertov aktuálne potrebné, keďže ekonomika sa zotavuje a počet nových prípadov ochorenia COVID-19 sa stabilizoval. Ekonómka ING Iris Pangová predpokladá, že úrokové sadzby sa tento rok už nezmenia.