Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Čínska centrálna banka ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.

Peking 20. októbra (TASR) – Čínska centrálna banka v súlade s očakávaniami šiestykrát po sebe nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. Rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa totiž v 3. kvartáli zrýchlil.

People's Bank of China (PBOC) v utorok ponechala 1-ročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a 5-ročnú LPR na 4,65 %. Tieto sadzby PBOC naposledy znižovala v apríli, vtedy 1-ročná klesla o 20 bázických bodov a 5-ročná o 10 bázických bodov.

Trhy počítali s rozhodnutím, keďže PBOC už skôr tento mesiac nemenila sadzbu na strednodobé úvery (MLF), ktorá tiež signalizuje vývoj sadzieb LPR.

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.

PBOC podľa ekonómov spoločnosti Capital Economics nie je ochotná ponechať menovú politiku uvoľnenú dlhšie, než je potrebné. Preto očakávajú, že ďalším jej krokom bude zvýšenie LPR na začiatku budúceho roka.

Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 3. kvartáli zrýchlilo na 4,9 % z 3,2 % v 2. štvrťroku. Podľa aktuálnych prognóz všetky hlavné svetové ekonomiky okrem čínskej v tomto roku klesnú v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil svoju rastovú predpoveď pre Čínu z 1 % na 1,9 %. Na budúci rok by sa potom tempo expanzie malo zrýchliť na 8,2 %.