Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka v utorok znížila svoje referenčné sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR

Medzinárodný menový fond predpovedal Číne v tomto roku rast hospodárstva o 5,2 % a v roku 2024 o 4,5 %.

Peking 20. júna (TASR) - Čínska centrálna banka v snahe podporiť ekonomiku v utorok znížila svoje referenčné úrokové sadzby po tom, ako minulý týždeň zredukovala dve hlavné úrokové sadzby. Väčšina globálnych centrálnych bánk pritom svoju menovú politiku sprísňuje, aby udržali pod kontrolou infláciu. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Ľudová banka Číny (PBoC) v utorok znížila základnú sadzbu jednoročných úverov (LPR) o 10 bázických bodov na 3,55 % z 3,65 % a zredukovala tiež päťročnú referenčnú sadzbu pre hypotéky na 4,20 % zo 4,30 %, prvýkrát od augusta 2022.

Tento krok prišiel po dvoch rozhodnutiach o znížení kľúčových úrokov minulý týždeň, pričom sa očakávajú ďalšie stimuly.

Čínsky kabinet sa stretol minulý piatok (16. 6.), aby prediskutoval opatrenia na podporu hospodárstva. Medzitým niekoľko globálnych investičných bánk vrátane Goldman Sachs, znížilo svoje prognózy hospodárskeho rastu Číny v roku 2023 po slabých ekonomických údajoch za máj. Druhá najväčšia svetová ekonomika zápasí totiž s nízkou infláciou a slabými spotrebiteľskými aj firemnými výdavkami.

Trhy vo všeobecnosti očakávali zníženie úrokov, ktoré ukončilo toto kolo ich redukcie. V nasledujúcich mesiacoch však pravdepodobne príde ďalšie, keďže ekonomika stráca dych, domnieva sa ekonóm ING Robert Carnell.

Nedávne štatistické údaje ukázali, že rast hospodárstva sa spomaľuje. V 1. štvrťroku vzrástla čínska ekonomika o 4,5 %. Vláda počíta s tým, že za celý tento rok jej výkon stúpne približne o 5 %.

Medzinárodný menový fond predpovedal Číne v tomto roku rast hospodárstva o 5,2 % a v roku 2024 o 4,5 %.