Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Čínsky magnát prišiel o 27 miliárd dolárov po páde akcií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jack Ma, spoluzakladateľ spoločnosti Alibaba, tento rok prišiel o 6,9 miliardy dolárov.

Hongkong 17. septembra (TASR) – Colin Chuang, zakladateľ čínskej platformy elektronického obchodu Pinduoduo, prišiel tento rok o viac bohatstva než ktokoľvek iný na svete.

Podľa agentúry Bloomberg Billionaires Index sa hodnota jeho majetku znížila za rok o vyše 27 miliárd USD (22,92 miliardy eur). Akcie jeho spoločnosti sa strmo prepadli po tom, ako Čína zasiahla proti veľkým internetovým gigantom. Ide o najväčší pokles majetku spomedzi 500 členov indexu, oveľa väčší než strata približne 16 miliárd USD predsedu skupiny China Evergrande Group Chuej Kcha Jena, ktorého realitné impérium zápasí s hromadou dlhov.

Je to zatiaľ najjasnejší príklad toho, ako sa situácia v čínskej triede miliardárov obrátila, pretože prezident Si Ťin-pching požaduje „spoločnú prosperitu“ a chce udržať na uzde podniky v súkromnom sektore. Akcie Pinduoduo alebo PDD v tomto roku klesli viac ako akcie Alibaba Group alebo Tencent Holdings.

PDD je totiž „zraniteľnejší voči zásahom úradov v porovnaní s inými technologickými firmami s vyspelými a ziskovými modelmi“, akými sú Alibaba a Tencent, povedal Kenny Ng, stratég pre cenné papiere v spoločnosti Everbright Sun Hung Kai v Hongkongu. „To je hlavný dôvod, prečo výkonnosť jeho akcií zaostáva za inými technologickými spoločnosťami," dodal

Colin Chuang, ktorý vlastní 28-percentný podiel v PDD, založil spoločnosť v roku 2015 a rýchlo z nej vybudoval giganta elektronického obchodu. Počet ročných aktívnych užívateľov PDD dosiahol vlani v decembri 788 miliónov, čo je viac ako 779 miliónov užívateľov jeho rivala Alibaba.

Trhová hodnota spoločnosti kulminovala na úrovni 178 miliárd USD, než klesla na zhruba 125 miliárd USD. Minulý mesiac vykázala svoj prvý štvrťročný čistý zisk ako verejná spoločnosť.

Colin Chuang, ktorého majetok má v súčasnosti hodnotu asi 35 miliárd USD, minulý rok odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa a v marci sa vzdal postu predsedu predstavenstva.

PDD patrí medzi technologických gigantov, ktorí sľubujú súčasné a budúce zisky spoločností investovať do projektov filantropie v reakcii na kampaň prezidenta Si Ťin-pchinga zameranú na odstránenie rozdielov v bohatstve v Číne. Minulý mesiac PDD oznámil, že vyčlení príjmy vo výške 1,5 miliardy USD na pomoc rozvoju poľnohospodárstva v krajine. Vlani Chuang a zakladajúci tím PDD darovali charitatívnemu trustu akcie v hodnote 2,4 miliardy USD.

Podľa indexu Bloomberg je spomedzi 10 miliardárov s najväčším poklesom čistého majetku v tomto roku šesť z Číny. Patria sem Čung Šan-šan, predseda spoločnosti Nongfu Spring na balenú vodu, ktorý stratil 18 miliárd USD, už spomínaný Chuej Kcha Jen z Evergrande a Pony Ma z Tencentu, ktorého majetok klesol o viac ako 10 miliárd USD.

Jack Ma, spoluzakladateľ spoločnosti Alibaba, tento rok prišiel o 6,9 miliardy USD.