Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Commerzbank sa v 1. kvartáli vrátila k zisku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banka, ktorá prechádza zásadnou reštrukturalizáciou, zároveň uviedla, že výhľad jej príjmov v roku 2021 je lepší, ako pôvodne očakávala.

Frankfurt nad Mohanom 12. mája (TASR) – Nemecká Commerzbank v stredu oznámila, že sa v 1. štvrťorku 2021 dostala z červených čísiel a vrátila sa k zisku, ktorý prekonal aj odhady analytikov. Banka, ktorá prechádza zásadnou reštrukturalizáciou, zároveň uviedla, že výhľad jej príjmov v roku 2021 je lepší, ako pôvodne očakávala.

Konkrétne, banka dosiahla za tri mesiace do konca marca 2021 čistý zisk 133 miliónov eur po strate 291 miliónov eur v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici jej predpovedali o niečo nižší zisk, a to 131 miliónov eur.

Prevádzkový zisk banky dosiahol 538 miliónov eur, zatiaľ čo vlani vykázala prevádzkovú stratu 278 miliónov eur. Náklady na reštrukturalizáciu pritom v 1. štvrťroku dosiahli 465 miliónov eur.

Tržby za prvý štvrťrok sa zvýšili medziročne o 35 % na 2,49 miliardy eur, a to najmä vďaka silným čistým výnosom z provízií a pozitívnemu vplyvu precenenia aktív.

Takzvané základné tržby, bez mimoriadnych položiek, vzrástli na 2,31 miliardy eur z 2,02 miliardy eur v predchádzajúcom roku.

Commerzbank sa už s odborármi dohodla na dobrovoľnom programe odchodov, pričom by chcela znížiť počet zamestnancov o 1700.

Banka zároveň uviedla, že jej tohoročné tržby by mali mierne prekročiť výsledky za predchádzajúci rok. Hoci pretrváva neistota v súvislosti s ďalším vývojom pandémie nového koronavírusu, predpokladá, že dosiahne prevádzkový zisk.