Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ďalšia škandinávska banka Nordea je podozrivá z prania peňazí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nordea je po Swedbank a Danske Bank ďalším severským finančným ústavom, ktorý čelí obvineniam zo zapojenia sa do schémy prania špinavých peňazí v estónskej dcére Danske.

Helsinki 4. marca (TASR) - Nordea, najväčšia škandinávska banka, je tiež podozrivá z prania špinavých peňazí. Uviedla to fínska verejnoprávna televízia Yle. Akcie banky v reakcii na túto správu klesli o takmer 7 %.

Yle sa odvoláva na veľký únik údajov, ktorý ukázal, že cez Nordea prešli stovky miliónov eur z podozrivých zdrojov. Ďalšie detaily televízia neposkytla. Dodala len, že v priebehu dňa odvysiela o podozreniach reportáž.

Nordea je po Swedbank a Danske Bank ďalším severským finančným ústavom, ktorý čelí obvineniam zo zapojenia sa do schémy prania špinavých peňazí v estónskej dcére Danske.

Yle aj dánske noviny Berlingske, ktoré s ňou spolupracovali, uverejnia podrobnosti neskôr popoludní na svojich internetových stránkach. Nordea reagovala, že vie o pripravovanej správe a vedie dialóg s Yle a Berlingske.

"Program alebo článok sme ešte nevideli," uviedla banka vo vyhlásení. Dodala, že na všetky otázky, ktoré v tejto súvislosti dostala, už odpovedala.

Generálny riaditeľ Nordea Casper von Koskull vystúpi vo fínskej televízii po 20. h SEČ spolu s Pekkom Vasarom, vedúcim vyšetrovania prania špinavých peňazí vo Fínsku.

V pripravovanej reportáži sa vraj spomína aj DNB, najväčšia nórska banka. Jej pobočky v Estónsku, Lotyšsku a Litve sa v roku 2017 zlúčili s prevádzkami Nordea v regióne a vytvorili spolu tretiu najväčšiu pobaltskú banku pod názvom Luminor s aktívami vo výške 15 miliárd eur.

Vlani v septembri Nordea a DNB súhlasili s predajom 60-percentného podielu v Luminor súkromnému konzorciu Blackstone za 1 miliardu eur. Predaj by sa mal dokončiť v prvej polovici roka 2019.

Severské úrady pre finančný dohľad oznámili, že vlani v októbri dostali dokumenty od spoločnosti Hermitage Capital Management, v ktorých sa tvrdí, že Nordea porušila svoje povinnosti v oblasti zákona proti praniu špinavých peňazí. Banka vyhlásila, že úzko spolupracuje s úradmi a nahlásila všetky podozrivé transakcie.

Škandál odštartovala vlani na jeseň Danske. Banka čelí vyšetrovaniu v piatich krajinách pre podozrenie, že cez jej estónsku dcéru pretiekli špinavé peniaze za približne 200 miliárd eur z Ruska, bývalých sovietskych štátov a iných krajín.

Aj Swedbank je už predmetom vyšetrovania estónskych a švédskych regulátorov po tom, ako švédska televízia odhalila dokumenty o podozrivých transakciách medzi Swedbank a pobaltskou dcérou Danske v rokoch 2007 až 2015 vo výške minimálne 40 miliárd švédskych korún (3,81 miliardy eur).