Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Do záporného pásma klesli prvýkrát aj výnosy britských dlhopisov

Britská vlajka Foto: TASR/AP

Centrálna banka nenašla na trhu dostatok predajcov dlhopisov, a to stlačilo výnosy niektorých dlhopisov prvýkrát do záporného pásma.

Londýn 10. augusta (TASR) - Výnosy niektorých britských vládnych dlhopisov zaznamenali pokles do záporného pásma po tom, ako britská centrálna banka nedokázala nakúpiť požadovaný objem dlhopisov. Stalo sa tak prvýkrát, čo sa výnosy britských dlhopisov známych ako gilts dostali do negatívneho teritória. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

V reakcii na negatívne dôsledky rozhodnutia britských voličov hlasovať v referende o vystúpení krajiny z Európskej únie sa Bank of England (BoE) na svojom augustovom zasadnutí rozhodla podporiť ekonomiku prvým znížením kľúčovej úrokovej sadzby za vyše sedem rokov, ako aj ďalším nákupom vládnych dlhopisov, a to v objeme 60 miliárd libier (70,26 miliardy eur). Tento týždeň plánovala nakúpiť dlhopisy v hodnote 1,17 miliardy libier, tento cieľ sa jej ale nepodarilo naplniť. Do splnenia cieľa jej chýbalo 52 miliónov libier.

Fakt, že banka nenašla na trhu dostatok predajcov dlhopisov, stlačil výnosy niektorých dlhopisov prvýkrát do záporného pásma. Výnosy dlhopisov splatných v septembri 2019 a marci 2020 klesli na -0,012 % a splatných v marci 2019 na -0,010 %.

Zdroje blízke BoE uviedli, že banka trhy prekvapila, keďže nový program kvantitatívneho uvoľňovania oznámila len minulý týždeň. Navyše, nečakaný výsledok ovplyvnila aj dovolenková sezóna, keď mnohí ľudia, ktorí v týchto veciach rozhodujú, sú na dovolenkách.