Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ECB dočasne zmiernila podmienky prijímania kolaterálu

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Centrálne banky po celom svete sa snažia zabezpečiť, aby nezamrzlo úverovanie a aby mali firmy naďalej prístup k peniazom počas obdobia uzavretia ekonomík a cestovných obmedzení.

Frankfurt nad Mohanom 7. apríla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) prijala ďalšie opatrenie, aby podporila úvery pre firmy v eurozóne. Dočasne zmiernila pravidlá týkajúce sa zábezpeky za peniaze, ktoré poskytuje komerčným bankám.

Centrálne banky po celom svete vrátane ECB alebo americkej centrálnej banky (Fed) sa snažia zabezpečiť, aby nezamrzlo úverovanie a aby mali firmy naďalej prístup k peniazom počas obdobia uzavretia ekonomík, cestovných obmedzení a sociálneho dištancovania.

ECB v utorok dočasne uvoľnila pravidlá týkajúce sa zábezpeky alebo takzvaného kolaterálu pri úveroch pre banky. To znamená, že komerčné banky môžu použiť širšiu paletu finančných aktív ako kolaterál za krátkodobé úvery od centrálnej banky a dostanú viac peňazí za danú zábezpeku.

ECB sa snaží uľahčiť prístup bánk k peniazom, aby tieto mohli pokračovať v poskytovaní úverov pre firmy a mali menej dôvodov obmedziť ich. Banky sú kľúčové pre európsku ekonomiku, keďže poskytujú firmám väčšinu financovania na rozdiel od USA, kde je bežnejšie požičiavanie na finančných trhoch.

ECB napríklad bude v rámci zmiernenia pravidiel opäť prijímať ako kolaterál grécke dlhopisy, čo otvorí úvery pre grécke banky, ktoré ich vlastnia.