Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka kľúčové úroky nezmenila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka sa snaží nákupom dlhopisov udržať lacné pôžičky pre dlhmi zaťažené vlády, domácnosti a firmy v 19 krajinách, ktoré používajú spoločnú menu euro.

Frankfurt nad Mohanom 11. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) na svojom marcovom zasadaní podľa očakávania kľúčové úrokové sadzby nezmenila a ponechala ich na rekordne nízkych úrovniach. Oznámila však zrýchlenie nákupu aktív z eurozóny v rámci pandemického núdzového programu v nasledujúcom štvrťroku.

Cieľom tohto programu je znížiť výnosy zo štátnych dlhopisov a podporiť hospodárske oživenie eurozóny.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostáva na úrovni 0,25 % a depozitná sadzba na úrovni -0,50 %.

ECB uviedla tiež, že ponecháva dvere otvorené ďalším škrtom, ak to bude potrebné.

Európska centrálna banka ďalej uviedla, že významne zrýchli tempo nákupu pandemických núdzových dlhopisov v snahe udržať náklady štátov na obsluhu dlhov na nízkej úrovni v čase, keď zápasia s pandémiou ochorenia COVID-19 a ich ekonomiky sú stále krehké.

ECB sa snaží nákupom dlhopisov udržať lacné pôžičky pre dlhmi zaťažené vlády, domácnosti a firmy v 19 krajinách, ktoré používajú spoločnú menu euro. A rozptýliť tiež pochybnosti investorov o svojom odhodlaní zastaviť ďalšie zvyšovanie výnosov z dlhopisov eurozóny, ktoré v uplynulých týždňoch stúpli najmä v dôsledku vonkajších faktorov, ako sú vyššie inflačné očakávania v USA, rastúce ceny ropy a prerušenie dodávok v súvislosti s pandémiou.