Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ECB varuje pred problémami, ak si klienti bánk začnú vyberať vklady

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

ECB, ktorá využívala dôverné údaje v rámci svojej úlohy najvyššieho dozorného orgánu pre bankovníctvo v eurozóne, v správe nemenovala žiadnu firmu.

Frankfurt nad Mohanom 30. mája (TASR) - Najväčšie banky v eurozóne môžu dostať tvrdú ranu, ak si z nich ich finanční klienti, ako sú fondy, poisťovne a zúčtovacie centrá, vyberú svoje vklady alebo sa objavia iné problémy. Upozornila na to Európska centrálna banka (ECB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Štúdia ECB skúmala riziko rozšírenia nákazy alebo prelievania problémov z tzv. tieňových bánk, ako sú fondy a iné finančné spoločnosti, ktoré poskytujú financovanie v tej či onej forme, na tradičných veriteľov a naopak.

Zistila, že 13 najväčším poskytovateľom úverov v eurozóne vrátane ôsmich celosvetovo dôležitých bánk hrozí riziko možných problémov z hľadiska bankových aktív, ako sú pôžičky, aj pasív, ako sú vklady.

Najväčším rizikom, ktoré štúdia identifikovala, bolo, že tieňové finančné firmy, alebo nebankových finanční sprostredkovatelia (NBFI) v žargóne regulačných úradov, stiahnu z bánk svoje prostriedky, ako sú vklady a dohody o spätnom odkúpení. Tie predstavujú 13 % všetkých záväzkov tradičných bánk alebo aj viac v prípade väčších bánk. K tomu by mohlo dôjsť, ak by samotné tieňové banky zasiahol odlev peňazí, prípadne ak by stratili dôveru v danú banku.

Medzi ďalšie riziká patria nútené predaje aktív tieňovými bankami, ktoré by tradičným bankám spôsobili straty, pretože ich portfóliá sa často prekrývajú alebo sú korelované, uviedla ECB. Dodala, že problémy systémovo dôležitých poskytovateľov úverov by zase znamenali problémy pre tieňové banky. "Ak by sa jedna alebo celá skupina takýchto spoločností dostala do problémov, pravdepodobne by to malo značné dôsledky, pokiaľ ide o schopnosť významných častí sektora NBFI riadiť likviditu a trhové riziká," uviedla ECB.

ECB, ktorá využívala dôverné údaje v rámci svojej úlohy najvyššieho dozorného orgánu pre bankovníctvo v eurozóne, v správe nemenovala žiadnu firmu.

Reuters v tejto súvislosti pripomína, že medzi globálne systémovo dôležité banky v eurozóne patria BNP Paribas, Deutsche Bank, francúzska banková skupina BPCE, Crédit Agricole, ING, Santander, Société Générale a UniCredit.