Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ schválila nový finančný nástroj pre Európsky záručný fond

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európsky záručný fond, ktorý spravuje skupina investičných bánk (EIB), tak môže po novom poskytovať garancie na syntetické sekuritizačné tranže.

Brusel 16. augusta (TASR) - Európska únia (EÚ) v pondelok schválila nový finančný nástroj pre Európsky záručný fond na pomoc malým a stredne veľkým firmám, ktoré zasiahla pandémia nového koronavírusu.

Európsky záručný fond, ktorý spravuje skupina investičných bánk (EIB), tak môže po novom poskytovať garancie na syntetické sekuritizačné tranže na pomoc firmám v európskom bloku zasiahnutých pandémiou ochorenia COVID-19.

S predpokladaným vyhradeným rozpočtom 1,4 miliardy eur sa očakáva, že nový produkt zmobilizuje najmenej 13 miliárd eur nových pôžičiek malým a stredným podnikom (MSP) postihnutých vypuknutím pandémie,“ uviedla Európska komisia vo vyhlásení.

V rámci nového nástroja skupina EIB, ktorá vystupuje ako predajca zabezpečenia, poskytne finančnému sprostredkovateľovi záruku na tranžu špecifického rizika pre portfólio existujúcich aktív za predpokladu, že príslušné portfólio spĺňa určité požiadavky.