Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Euro sa pred rozhodnutím Fedu mierne oslabilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz eura na 1,0844 (v utorok 1,0854) USD.

Frankfurt nad Mohanom 20. marca (TASR) - Spoločná európska mena sa pred dôležitým rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách mierne oslabila. V stredu neskoro popoludní sa predávala po 1,0855 USD, teda pri o niečo nižšom kurze ako ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz eura na 1,0844 (v utorok 1,0854) USD. To znamená, že dolár stál 0,9221 (0,9213) eura.

Dolár si v stredu polepšil oproti väčšine hlavných svetových mien. Investori čakajú na rozhodnutie Fedu o nastavení menovej politiky, ktoré bude zverejnené večer. Vo všeobecnosti počítajú s tým, že Fed ponechá kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú v pásme 5,25 až 5,50 %. Investori však budú pozorne sledovať tlačovú konferenciu šéfa Fedu Jeromeho Powella a čakať na signály, kedy Fed začne uvoľňovať menovú politiku.

Inflácia v Spojených štátoch bola v januári a februári vyššia, než prognózovali ekonómovia, čo podkopalo očakávania, že Fed začne sadzby znižovať už v júni.

V stredu zostal pod tlakom japonský jen. Japonská centrálna banka síce v utorok (19. 3.) mierne zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu a po mnohých rokoch ukončila obdobie záporných úrokových sadzieb. Trh však predpokladá, že ďalšie sprísňovanie bude len postupné. V stredu ráno klesol jen voči euru na najnižšiu úroveň od roku 2008.