Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Euro sa výrazne oslabilo, jeho kurz klesol na 1,1740 USD/EUR

Na archívnej snímke symbol eura z 5. júna 2014 stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Negatívny vplyv na kurz spoločnej meny mali obavy z vývoja pandémie, keďže počet nových prípadov ochorenia Covid-19 v krajinách eurozóny sa prudko zvyšuje.

Frankfurt nad Mohanom 21. septembra (TASR) - Spoločná európska mena sa na začiatku nového týždňa výrazne oslabila a jej kurz padol hlboko pod 1,18 USD/EUR. Dôvodom je veľká neistota na finančných trhoch.

Euro sa v pondelok neskoro popoludní predávalo po 1,1740 USD, pričom ešte ráno sa jeho kurz nachádzal na 1,1872 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok popoludní referenčný kurz na 1,1787 (v piatok: 1,1833) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8484 (0,8451) eura.

Negatívny vplyv na kurz spoločnej meny mali obavy z vývoja pandémie, keďže počet nových prípadov ochorenia Covid-19 v krajinách eurozóny sa prudko zvyšuje. Predovšetkým v Španielsku a Francúzsku počet nakazených rýchlo rastie. Zo zvýšenej neistoty v pondelok profitoval okrem amerického dolára aj japonský jen.

Ďalším faktorom boli správy, ktoré počas víkendu priniesli médiá o novom škandále týkajúcom sa prania špinavých peňazí, ktorého súčasťou sú aj veľké európske banky.

V pondelok pokračovala v páde turecká líra. Voči euru aj doláru dočasne klesla na rekordné minimá. Nárast neistoty spôsobuje, že investori sa zbavujú tureckej meny. Koronakríza tvrdo zasiahla krajinu, okrem toho inflácia sa pohybuje na vysokých úrovniach. Na oslabovanie meny a zrýchľovanie inflácie by mala reagovať centrálna banka zvýšením úrokových sadzieb. Tá je však pod tlakom zo strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý je odporcom sprísňovania menovej politiky a požaduje nízke sadzby na podporu ekonomiky.