Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európa stupňuje boj proti daňovým únikom

Foto: TASR/AP

Daňoví poradcovia sa na svojom európskom valnom zhromaždení v Bratislave zaoberajú aj zavádzaním smernice proti praniu špinavých peňazí.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Boj proti vyhýbaniu sa plateniu daní, obmedzovanie daňových rajov či daňová istota pre podnikateľov sú témami, o ktorých dnes rokujú európski daňoví poradcovia v Bratislave na výročnom valnom zhromaždení Európskej konfederácie daňových poradcov (CFE).

Podľa viceprezidenta Slovenskej komory daňových poradcov Branislava Kováča, hlavnými témami zhromaždenia sú smernica EÚ o vyhýbaní sa plateniu daní, smernica proti praniu špinavých peňazí, Charta práv daňovníka, ako aj digitalizácia daňového poradenstva.

Daňový výbor (Fiscal Committee) bude riešiť novú legislatívu týkajúcu sa vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Od 1. 1. 2018 sa táto téma týka aj Slovenska, keďže zavádzame novú európsku smernicu ATAD.

"Na stretnutí CFE môžeme získať užitočné skúsenosti z iných krajín, ako túto smernicu implementovať do vnútroštátnych daňových predpisov. Daňoví poradcovia sa zaoberajú aj zavádzaním smernice proti praniu špinavých peňazí. Cieľom smernice je aj uľahčiť výmenu informácií medzi finančnými spravodajskými jednotkami pri identifikácii a sledovaní podozrivých transakcií," povedal Kováč. Daňoví poradcovia diskutujú aj o obmedzovaní daňových rajov. EÚ chce do konca roku 2017 zverejniť zoznam krajín, ktoré nespolupracujú pri odhaľovaní daňových únikov a podvodov. Tieto krajiny budú zo strany Únie sankcionované.

Ako zdôraznil prezident CFE Piergiorgio Valente, Európska konfederácia daňových poradcov vydáva stanoviská k pripravovanej legislatíve, ktoré slúžia ako podklady pre rozhodovanie poslancov v Európskom parlamente. Konfederácia v súčasnosti zastrešuje 23 európskych krajín a vyše 200.000 daňových poradcov.