Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Finančná správa rozošle klientom ďalšie elektronické softwarningy

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Upozornenie rozošle finančná správa elektronicky približne 660 subjektom.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Vybraní klienti dostanú v pondelok (4.12.) od finančnej správy ďalšie informatívne oznámenie, známe ako softwarning. Toto upozornenie bude informovať o previazanosti nálezov z kontrol na dani z pridanej hodnoty (DPH) na daň z príjmu právnických osôb (DPPO). Cieľom je zabezpečenie nápravy zo strany klientov.

Upozornenie rozošle finančná správa elektronicky približne 660 subjektom, informovala hovorkyňa daniarov Ivana Skokanová. Klient sa v ňom oboznámi so skutočnosťou, že nález pri daňovej kontrole na DPH môže mať vplyv na daňové priznanie DPPO, ktoré subjekt podáva nasledujúci rok.

Zároveň bude vyzvaný k overeniu správnosti údajov v daňovom priznaní k dani z príjmov za kontrolované zdaňovacie obdobie. Ak subjekt pri kontrole zistí rozdiel na dani z príjmov, mal by to zohľadniť dodatočným daňovým priznaním k dani z príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie, priblížila Skokanová. Toto upozornenie sa bude týkať nálezov z kontrol z rokov 2013 až 2016.

"Cieľom takýchto informatívnych oznamov je zabezpečiť samonápravu zo strany klientov. Výhodné je to pre obe strany. Môžeme sa vyhnúť zdĺhavým daňovým kontrolám, veľkému počtu daňových exekúcií a klienti zase dostanú informáciu o tom, že nastala nejaká nezrovnalosť ešte pred tým, ako dôjde zo strany finančnej správy k nejakému konkrétnemu daňovému konaniu," priblížil prezident finančnej správy František Imrecze.

Softwarning je opatrenie, ktoré slúži na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností, predchádzanie zložitým daňovým kontrolám a zníženie exekúcií. Ide o elektronické informatívne upozornenia, ktoré finančná správa začala posielať 24. novembra a ďalšie plánuje podľa potreby zasielať aj v nasledujúcom roku. Tieto oznámenia si klienti môžu nájsť v elektronických schránkach na portáli finančnej správy.