Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Verejnosť môže preukázať svoju finančnú gramotnosť

Foto: wikipedia.org

Hlavnou úlohou súťažiacich je vytvoriť alebo skvalitniť 25 hesiel s finančnou tematikou, ktoré vybrali obaja usporiadatelia súťaže.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Kvalitnejší obsah online encyklopédie Wikipédia, ale aj finančne vzdelaná verejnosť. To sú ciele druhého ročníka súťaže Deň finančnej gramotnosti s Wikipédiou, ktorú pre verejnosť pripravili Nadácia PARTNERS a Wikimedia Slovenská republika.

Pravidlá súťaže sú jednoduché. Čím kvalitnejší obsah návštevníci Wikipédie a súťažiaci vytvoria, tým sa zvyšuje ich šanca na úspech.

Deň finančnej gramotnosti s Wikipédiou je súčasť dlhodobého vzdelávacieho projektu Nadácie PARTNERS - Deň finančnej gramotnosti. V spolupráci s Wikimedia Slovenská republika tak vznikol projekt určený širokej verejnosti. Vedomostná súťaž, ktorá sa realizuje na online encyklopédii Wikipédia. Tá si získala obľubu najmä preto, že za tvorbou jej obsahu je samotná verejnosť. Znamená to, že jednotlivé slová, heslá a definície vytvárajú návštevníci stránky.

"V súčasnosti má slovenská Wikipédia takmer 200.000 článkov rôzneho zamerania a rôznej kvality, v niektorých oblastiach vyniká, v iných má medzery. Táto súťaž má pomôcť so zaplátaním medzier vo finančníckej oblasti," opisuje Jana Mokráňová, členka správnej rady Nadácie PARTNERS.

Súťaž končí 7. novembra 2014. Hlavnou úlohou súťažiacich je vytvoriť alebo skvalitniť 25 hesiel s finančnou tematikou, ktoré vybrali obaja usporiadatelia súťaže. Piati súťažiaci, ktorým sa podarí najvernejšie zachytiť význam daných termínov z finančnej oblasti, získajú hodnotné ceny.

"Orientácia vo finančnej terminológii je prvým krokom ku kvalitnému finančnému vzdelávaniu verejnosti. Čím skôr jednotlivým termínom a heslám porozumejú, tým jednoduchšie a efektívnejšie si budú vedieť sami plánovať napríklad osobné financie," tvrdí Mokráňová.