Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mníchov očakáva pokles inflácie v roku 2022 na 2 % až 2,5 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom tohtoročnej mimoriadne vysokej inflácie je podľa Ifo (Mníchovský ekonomický inštitút) predovšetkým koronakríza.

Mníchov 15. septembra (TASR) - Mníchovský ekonomický inštitút Ifo očakáva, že nemecká inflácia bude tento rok najvyššia za takmer 30 rokov.

Ifo prognózuje, že inflácia v najväčšej európskej ekonomike dosiahne v tomto roku 3 %. Inštitút počíta v roku 2022 so spomalením tempa rastu cien do pásma 2 % až 2,5 %, čo bude stále výrazne viac v porovnaní s priemernou infláciou za uplynulých 10 rokov.

Hlavným dôvodom tohtoročnej mimoriadne vysokej inflácie je podľa Ifo predovšetkým koronakríza. Pandémia totiž spôsobila v minulom roku prepad cien energií. Navyše, spolková vláda dočasne znížila daň z pridanej hodnoty (DPH). Preto v sa roku 2020 inflácia spomalila na 0,5 %.

Nemecké spotrebiteľské ceny sa o viac než 3 % naposledy zvýšili v roku 1993, keď stúpli o 4,5 %. Odvtedy sa priemerná ročná inflácia vždy pohybovala pod 3 % a v posledných rokoch ešte výrazne hlbšie. Nemecká inflácia dosiahla 2 % naposledy v roku 2012, takže aj očakávané budúcoročné tempo rastu cien je stále výrazne nadpriemerné.