Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kanadská centrálna banka znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu

Ilustračné foto. Foto: Andrej Galica

Bola to prvá redukcia úrokových sadzieb v Kanade od polovice roka 2015 a nasledovala deň po podobnom rozhodnutí amerického Federálneho rezervného systému (Fed).

Ottawa 4. marca (TASR) - Kanadská centrálna banka v stredu znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 1,25 %. Reagovala tak na zvyšujúce sa riziko, ktoré pre ekonomiku predstavuje epidémia koronavírusu. Bola to prvá redukcia úrokových sadzieb v Kanade od polovice roka 2015 a nasledovala deň po podobnom rozhodnutí amerického Federálneho rezervného systému (Fed).

Svetová ekonomika vykazovala pred vypuknutím epidémie známky stabilizácie. COVID-19 však predstavuje významné zdravotné riziko pre ľudí v čoraz väčšom počte krajín. V dôsledku jeho šírenia došlo v niektorých regiónoch k prudkému poklesu podnikateľskej aktivity a k narušeniu dodávateľských reťazcov, uviedol Menový výbor kanadskej centrálnej banky vo svojej správe.

Kanadská centrálna banka očakáva, že sa dôvera podnikov a spotrebiteľov bude ďalej zhoršovať.

Okrem nej i Fed aj centrálne banky Austrálie a Malajzie znížili svoje sadzby.

Kanadská banka dodala, že naďalej pozorne sleduje ekonomické a finančné podmienky a spolupracuje s ostatnými centrálnymi bankami a príslušnými úradmi skupiny G7, siedmich najvyspelejších ekonomík sveta.