Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Katalánsko potrebuje finančnú pomoc od španielskej vlády

Foto: TASR/AP

Nemá totiž žiadne možnosti, ako refinancovať svoje dlhy, uviedol katalánsky premiér Artur Mas. "Je nám jedno, ako to urobia, ale koncom mesiaca musíme uhradiť platby.

Madrid 25. mája (TASR) - Najbohatší španielsky autonómny región Katalánsko potrebuje finančnú pomoc od španielskej vlády. Nemá totiž žiadne možnosti, ako refinancovať svoje dlhy, uviedol katalánsky premiér Artur Mas.

"Je nám jedno, ako to urobia, ale koncom mesiaca musíme uhradiť platby. Ekonomika sa neuzdraví, ak nemáte ako platiť svoje účty," povedal Mas pred novinármi. Hovorca katalánskej vlády neskôr vysvetlil, že Mas narážal na platby, ktoré sa bežne platia na konci každého mesiaca, a nie na konkrétny konečný termín tento mesiac.

Dlh 17 španielskych autonómnych regiónov a zvyšujúci sa objem zlých úverov v španielskych bankách vyvolávajú u investorov strach, že Španielsko bude potrebovať finančnú pomoc podobne ako Grécko, Portugalsko a Írsko.

Katalánsko, na ktoré pripadá pätina španielskej ekonomiky, musí tento rok refinancovať dlh v hodnote 13 miliárd eur plus deficit. Všetky španielske regióny musia tento rok refinancovať celkovo 36 miliárd eur plus autorizovaný deficit v sume 15 miliárd eur.