Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Koaličná rada by sa mala zaoberať aj zrušením bankového odvodu

Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SAS) počas tlačovej konferencie k rozšíreniu kompenzačnej pomoci štátu po 9. rokovaní vlády SR v Bratislave 9. apríla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pôvodne mal osobitný odvod platiť do roku 2020, bývalá vláda ho však zdvojnásobila na 0,4 % z hodnoty pasív vykazovaných v súvahe, znížených o niektoré položky.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) je za to, aby sa zrušilo zdvojnásobenie bankového odvodu na Slovensku. Ten mal pôvodne prestať platiť od tohto roka. Za bývalej vlády sa však odvod zdvojnásobil.



Otázkou bankového odvodu sa podľa Sulíka bude určite zaoberať Koaličná rada aj vláda. "Ja som za to, aby sme zrušili novelu pána poslanca Roberta Fica (Smer-SD), keď nečakane zo dňa na deň alebo s nejakým veľmi smiešnym dôvodom zdvojnásobil bankový odvod. Ja som za to, zrušme novelu a nechajme tak, ako to bolo nastavené dovtedy," uviedol Sulík po rokovaní vlády. Podotkol však, že ide o jeho osobný názor a dohoda v koalícii môže byť iná.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) je zdržanlivejší. "Rokovania prebiehajú, z dôvodu korektnosti celej diskusie by nebolo fér, aby sme verejne preberali naše návrhy, kým si ich nevyrokujeme aj s partnermi. Verím, že čoskoro prinesieme výsledok rokovaní," uviedol Heger. Podľa jeho slov je dôležité udržanie ekonomiky. "Preto aj ministerstvo dôsledne pracovalo na tom, aby sme vedeli zafinancovať všetky opatrenia, ktoré sme pripravovali a budeme pripravovať," dodal Heger.

Pôvodne mal osobitný odvod platiť do roku 2020, bývalá vláda ho však zdvojnásobila na 0,4 % z hodnoty pasív vykazovaných v súvahe, znížených o niektoré položky. Banky sú povinné uhrádzať odvod v štyroch štvrťročných splátkach, a to vždy k 25. dňu príslušného kalendárneho štvrťroka.