Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa dostal na 11-týždňové maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Euro sa popoludní predávalo s plusom 0,4 % po 1,1178 doláru, keď predtým sa jeho kurz dostal až na 1,1185 USD/EUR, čo bolo najviac od 17. marca.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 2. júna (TASR) – Spoločná európska mena pokračuje v posilňovaní a jej kurz sa dnes dostal na 11-týždňové maximum. Náladu investorov zlepšujú nádeje na rýchle zotavenie globálnej ekonomiky po koronakríze, čo znižuje dopyt po dolári, ako bezpečnom prístave v časoch neistoty.

Euro sa popoludní predávalo s plusom 0,4 % po 1,1178 doláru, keď predtým sa jeho kurz dostal až na 1,1185 USD/EUR, čo bolo najviac od 17. marca. Devízový stratég Deutsche Bank George Saravelos počíta s ďalším poklesom dolára a spevňovaním eura až na 1,15 USD/EUR.

Americký dolár sa oslabil na 3-mesačné minimum voči kanadskému doláru a voči austrálskemu doláru na najnižšiu úroveň od konca januára. Japonský jen, ktorý je takisto považovaný za bezpečný prístav v časoch neistoty, klesol voči americkému doláru o 0,1 % na 109,71 JPY/USD.

Dolárový index, ktorý meria vývoj amerického dolára voči šiestim dôležitým menám, klesol na 94,44 bodu, čo bola jeho najnižšia úroveň od polovice marca. Index od svojho vrcholu v marci stratil asi 5 %.

Na trhoch pretrváva optimizmus aj napriek rastúcemu napätiu vo vzťahoch medzi USA a Čínou a masovým nepokojom v USA. Obchodníci predpokladajú, že centrálne banky budú pokračovať v nákupoch vládnych dlhopisov a ďalších finančných aktív, aby ochránili svoje ekonomiky pred následkami pandémie nového koronavírusu.

Očakáva sa napríklad, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši svoj program núdzového pandemického programu nákupu PEPP v objeme 750 miliárd eur o zhruba 500 miliárd eur. Japonská centrálna banka (BoJ), ECB a americká centrálna banka od začiatku roka zvýšili svoje bilancie o 10 %, 20 %, respektíve 70 %, uviedol makrostratég Société Générale Kit Juckes.