Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Financie: Kurz eura sa pohybuje nad 1,18 USD/EUR

Na archívnej snímke symbol eura z 5. júna 2014 stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Euro sa vo štvrtok ráno predávalo po 1,1820 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v stredu večer.

Frankfurt nad Mohanom 10. septembra (TASR) - Spoločná európska mena si uchovala svoje zisky zo stredy (9. 9.) večera a len niekoľko hodín pred rozhodnutím Európskej centrálnej banky (ECB) o nastavení menovej politiky sa pohybuje nad hranicou 1,18 USD/EUR.

Euro sa vo štvrtok ráno predávalo po 1,1820 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v stredu večer. Predtým padol kurz dočasne až na 1,1753 USD/EUR, čo bolo najmenej za 4 týždne, neskôr však euro zmazalo svoje straty. ECB stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1773 USD/EUR.

ECB vo štvrtok o 13.45 h po pravidelnom zasadnutí Rady guvernérov zverejní rozhodnutie o nastavení menovej politiky. Vo všeobecnosti sa neočakávajú žiadne väčšie zmeny, špekuluje sa však, že ECB by mohla mierne zlepšiť svoje prognózy pre rast ekonomiky eurozóny. Mnoho analytikov počíta s tým, že ECB do konca roka zvýši program nákupu dlhopisov.