Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa dnes stabilizoval

Na archívnej snímke stojí symbol eura pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1304 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 12. júna (TASR) – Spoločná európska mena sa v piatok stabilizovala po výraznom štvrtkovom poklese. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1301 USD, keď v noci na piatok jej kurz padol až na 1,1277 USD/EUR.

Európska centrálna banka stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1304 (vo štvrtok: 1,1348) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8846 (0,8812) eura.

Vo štvrtok sa euro dostalo pod výrazný tlak a oslabilo sa približne o 1 cent. Dôvodom bolo zhoršenie nálady na medzinárodných akciových trhoch, ktoré spôsobili pesimistické prognózy americkej centrálnej banky (Fed) a obavy z druhej vlny pandémie nového koronavírusu v USA. V piatok sa nálada opäť zlepšila a akciové trhy sa zotavujú.

Pozitívne prekvapila popoludní správa Michiganskej univerzity, ktorá ukázala nečakane výrazné zlepšenie nálady spotrebiteľov. Index spotrebiteľskej dôvery v júni stúpol o 6,6 bodu na 78,9 bodu, pričom ekonómovia počítali s nárastom indexu len na 75 bodov.