Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v piatok vzrástol na dvojmesačné maximu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Euro sa posilňuje už niekoľko dní, keď profituje zo zlepšovania nálady na finančných trhoch.

Frankfurt nad Mohanom 29. mája (TASR) – Spoločná európska mena v piatok ešte zvýšila svoje zisky z predchádzajúcich dní. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1127 USD, pričom jej kurz sa dostal až na 2-mesačné maximum 1,1145 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1136 (štvrtok: 1,1016) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8980 (0,9078) eura.

Euro sa posilňuje už niekoľko dní, keď profituje zo zlepšovania nálady na finančných trhoch. Ešte na začiatku týždňa sa jeho kurz pohyboval pod hranicou 1,09 USD/EUR.

Makroekonomické údaje však neboli nijako povzbudivé. Francúzska a talianska ekonomika v 1. kvartáli pre koronakrízu výrazne klesli. Inflácia v eurozóne sa v máji spomalila až na 0,1 %.

Popoludní zverejnené údaje z USA takisto ukázali výrazný negatívny vplyv koronakrízy. Spotreba domácností sa v apríli prepadla o niečo viac, než očakávali analytici. Príjmy domácností sa prekvapivo zvýšili, ale dôvodom boli šeky zaslané federálnou vládou na podporu v kríze.