Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura zostáva nad 1,18 USD/EUR

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Správa o vývoji priemyselnej produkcie v eurozóne by mala ukázať pokračujúce zotavovanie, aj keď jeho tempo sa zrejme spomalilo.

Frankfurt nad Mohanom 14. septembra (TASR) - Spoločná európska mena sa na začiatku nového týždňa naďalej pohybuje nad 1,18 USD/EUR. V pondelok ráno sa predávala po 1,1850 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v piatok (11. 9.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1854 USD/EUR.

V pondelok sa očakáva len málo makroekonomických údajov, ktoré by mohli ovplyvniť dianie na devízovom trhu. Správa o vývoji priemyselnej produkcie v eurozóne by mala ukázať pokračujúce zotavovanie, aj keď jeho tempo sa zrejme spomalilo, čo dopredu signalizovali už zverejnené údaje z jednotlivých štátov.

Počas týždňa sa investori sústredia na zasadnutie menovej rady (FOMC) americkej centrálnej banky (Fed), ktorá zverejní svoje rozhodnutie o nastavení menovej politiky v stredu (16. 9.). Vo všeobecnosti sa neočakávajú žiadne veľké zmeny. Fed však zverejní nové prognózy rastu, inflácie a vývoja kľúčovej sadzby. Experti predpokladajú, že pre koronakrízu zostanú úrokové sadzby v USA v najbližších rokoch takmer na nule.