Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2021

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh počíta s novým dlhom na úrovni 96,2 miliardy eur na financovanie ďalších opatrení na zmiernenie následkov koronakrízy.

Berlín 23. septembra (TASR) - Nemecká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2021, ktorý predložil minister financií Olaf Scholz. Návrh počíta s novým dlhom na úrovni 96,2 miliardy eur na financovanie ďalších opatrení na zmiernenie následkov koronakrízy.

Rozhodnutie znamená, že dlhová brzda, ktorá je súčasťou ústavy, bude pozastavená druhý rok po sebe. Berlín si už tento rok požičal rekordných asi 218 miliárd eur. Budúcoročný schodok bude druhý najvyšší od druhej svetovej vojny. Výdavky budú v porovnaní s rokom 2020 nižšie o 20 %.

Scholz chce potom od roku 2022 opäť obnoviť platnosť dlhovej brzdy, aj keď nejaký deficit bude stále umožnený, keďže návrat k vyrovnanému rozpočtu alebo prebytku nie je na dohľad. Dlhová brzda garantuje, že štrukturálny deficit rozpočtu spolkovej vlády nepresiahne 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP). Jej platnosť však môže byť pozastavená v prípade prírodnej pohromy alebo hlbokej recesie.

Návrh rozpočtu na rok 2021 počíta s veľkými investíciami do ciest a železníc, rovnako ako s podporou prechodu k nízkoemisnému priemyslu či sociálnymi opatreniami. Cieľom je "položiť základ udržateľného a silného rastu ekonomiky v Nemecku". Návrh rozpočtu ešte musia schváliť obe komory parlamentu.