Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nemecko plánuje v roku 2022 nový dlh v objeme 100 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko od minulého roka implementovalo bezprecedentné stimuly a záchranné opatrenia, aby zmiernilo negatívne následky pandémie ochorenia COVID-19 na najväčšiu európsku ekonomiku.

Berlín 17. júna (TASR) - Nemecko plánuje v roku 2022 čistý nový dlh v objeme 100 miliárd eur. To je výrazne viac v porovnaní s 81,5 miliardy eur, čo bol pôvodný zámer, uviedol zdroj oboznámený s rozpočtovými plánmi spolkového ministerstva financií.

Správu vo štvrtok priniesol nemecký ekonomický denník Handelsblatt. Ako dôvod uviedol vyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť a boj s klimatickou zmenou.

Nemecko od minulého roka implementovalo bezprecedentné stimuly a záchranné opatrenia, aby zmiernilo negatívne následky pandémie ochorenia COVID-19 na najväčšiu európsku ekonomiku. Tie boli financované rekordnými novými pôžičkami. Nový dlh v roku 2020 dosiahol 130 miliárd eur a tento rok by mal vyskočiť až na 240 miliárd eur. Vláda bude potrebovať na vysoké pôžičky v budúcom roku súhlas parlamentu, ktorý musí na tretí rok pozastaviť platnosť dlhovej brzdy.

Spolkové ministerstvo financií sa k vyššie uvedenému údaju odmietlo vyjadriť s tým, že aktualizované rozpočtové plány na rok 2022 predstaví na budúcu stredu (23. 6.).