Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nórsky štátny investičný fond už tento rok stratil 1,33 bilióna NOK

Na archívnej snímke z 28. marca 2012 nápis banky Bankia v Madride. Hodnota akcií zoštátnenej španielskej banky Bankia klesla 27. decembra 2012 o 13 % potom, ako španielsky Fond na záchranu bánk (FROB) oznámil, že banka má zápornú hodnotu 4,2 miliardy eur a jej materská spoločnosť BFA 10,4 miliardy eur. Foto: TASR/AP

Fond formálne známy pod názvom Norges Bank Investment Management je divíziou centrálnej banky.

Oslo 26. marca (TASR) - Nórsky štátny investičný fond, najväčší na svete, stratil tento rok zatiaľ 1,33 bilióna nórskych korún (112,96 miliardy eur), keďže akciové trhy sa prepadli v reakcii na pandémiu nového koronavírusu.

Fond má teraz hodnotu 930 miliárd USD (858,96 miliardy eur), čo je pokles z viac ako 1 bilióna USD na konci minulého roka. Investičné portfólio fondu sa medzitým znížilo o 16,2 %, čo znamená, že fond ešte úplne nezmazal celý vlaňajší 20-percentný zisk. Ale jeho portfólio cenných papierov, hlavná časť aktív, stratilo 22,8 % zo svojej hodnoty.

Samotná nórska centrálna banka v separátnej správe vo štvrtok uviedla, že vymenovala nového generálneho riaditeľa fondu. Jeho meno zverení neskôr v priebehu dňa.

Dlho očakávané menovanie prichádza v búrlivom období pre finančné trhy, ktoré zasiahla pandémia nového koronavírusu, a tiež prudký pokles cien ropy.

Odchádzajúci generálny riaditeľ Yngve Slyngstad minulý rok v októbri oznámil, že po 12 rokoch vo funkcii chce skončiť. Počas jeho pôsobenia sa hodnota fondu prudko zvýšila vďaka rastúcim akciovým trhom a solídnemu príjmu z nórskeho ropného a plynárenského priemyslu.

Fond formálne známy pod názvom Norges Bank Investment Management je divíziou centrálnej banky. Spravuje aktíva, do ktorých umiestňuje výnosy z nórskeho ropného a plynárenského priemyslu. Ide o zahraničné akcie, dlhopisy aj nehnuteľnosti.

(1 EUR = 11,7745 NOK; 1 EUR = 1,0827 USD)