Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia požičia Pakistanu 3 miliardy USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pôžička prichádza týždeň po tom, ako sa Medzinárodný menový fond dohodol s Pakistanom, že prijme opatrenia, ktoré sú podmienkou obnovenia zastaveného programu financovania vo výške 6 miliárd USD.

Islamabad 5. decembra (TASR) - Pakistan získal v sobotu (4. 12.) od Saudskej Arábie pôžičku vo výške 3 miliárd USD (2,66 miliardy eur) v rámci balíka ekonomickej podpory. Informoval o tom finančný poradca premiéra Šaukat Tarin.

Juhoázijská krajina čelí čoraz väčším ekonomickým problémom. Zápasí s vysokou infláciou, klesajúcimi devízovými rezervami, prehlbujúcim sa deficitom bežného účtu a znehodnocovaním svojej meny.

Celkové likvidné devízové rezervy Pakistanu sú na základe údajov centrálnej banky na úrovni 22,499 milióna USD.

Saudská Arábia poskytla krajine pôžičku na jeden rok s úrokovou sadzbou vo výške 4 % podľa podmienok, ktoré boli podpísané minulý mesiac.

Pôžička prichádza týždeň po tom, ako sa Medzinárodný menový fond (MMF) dohodol s Pakistanom, že prijme opatrenia, ktoré sú podmienkou obnovenia zastaveného programu financovania vo výške 6 miliárd USD.

Dokončenie revízie MMF, by Pakistanu otvorilo cestu k financiám z tzv. zvláštnych práv čerpania (Special Drawing Rights, SDR) fondu vo výške približne 1 miliardy USD.

Inflácia v Pakistane sa v novembri vyšplhala na 11,5 % z októbrových 9,2 %.

Pakistanská centrálna banka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 150 bázických bodov na 8,75 % s cieľom čeliť inflačným tlakom.

Hodnota pakistanskej rupie, ktorá v piatok (3. 12.) uzavrela obchodovanie na úrovni 176,77 rupií za dolár, od začiatku tohto roka klesla o viac ako 11 %.

(1 EUR = 1,1291 USD)