Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu eurozóny zostal v júli nezmenený

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Frankfurt nad Mohanom 17. septembra (TASR) – Prebytok bežného účtu eurozóny zostal v júli 2021 nezmenený na júnovej úrovni. Informovala o tom v piatok Európska centrálna banka.

Konkrétne prebytok bežného účtu euroregiónu dosiahol v júli 22 miliárd eur rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci.

Prebytok v obchode s tovarom sa pritom zvýšil na 26 miliárd eur z 22 miliárd eur v júni, zatiaľ čo prebytok v službách klesol na 6 miliárd eur z júnových 11 miliárd eur.

Aj prebytok primárneho príjmu zostal v sledovanom období stabilný na úrovni 3 miliardy eur podobne ako kladné saldo sekundárneho príjmu, ktoré zostalo na úrovni 14 miliárd eur.

Za 12 mesiacov do konca júla 2021 dosiahol prebytok bežného účtu eurozóny 320 miliárd eur alebo 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo bolo viac ako 232 miliárd eur alebo 2 % HDP o rok skôr.

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.