Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rastie počet daňovníkov darujúcich 2 % z podielu zaplatenej dane

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vyplýva to z 801.718 vyhlásení, ktoré za uplynulý rok spracovala finančná správa.

Bratislava 6. februára (TASR) - Možnosť poukázať 2 % z podielu zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely využili daňovníci aj v roku 2017. Tisícky neziskových organizácií, občianskych združení a nadácií má už na svojich účtoch takmer 64 miliónov eur.

Vyplýva to z 801.718 vyhlásení, ktoré za uplynulý rok spracovala finančná správa. Ide o peniaze, ktoré sa prijímateľom z neziskového sektora rozhodli poukázať občania – zamestnanci v podaných vyhláseniach za rok 2016, alebo daňovníci v daňových priznaniach podaných k dani z príjmov za rok 2016. Dokopy ide až o 2 milióny vyššiu sumu ako za rok 2016.

Zdroje pre neziskový sektor z podielu z dane z príjmov každoročne rastú práve vďaka zvyšujúcemu sa počtu daňovníkov, ktorí chcú svoje 2 % z dane z príjmov darovať. V roku 2016 využilo právo použiť určitú časť zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely 740.199 daňovníkov, v roku 2017 ich bolo o 61.519 viac.

Kompletné vyhodnotenie spracovania asignácie dane zverejňuje finančná správa vždy do konca januára. Počas januára zároveň zasiela finančná správa neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi. Súhlas daňovníka umožňuje finančnej správe oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy.

TASR informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.