Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit Talianska sa môže tento rok zvýšiť o 10 miliárd eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajiny eurozóny musia za normálnych okolností udržať tento schodok pod hranicou 3 % HDP.

Rím 11. júna (TASR) - Deficit verejných financií Talianska sa môže tento rok zvýšiť o ďalších približne 10 miliárd eur pre náklady na financovanie obnovy hospodárstva po pandémii nového koronavírusu. Uviedla vo štvrtok štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva (MH) Laura Castelliová v rozhovore pre denník Corriere della Sera.

Uviedla pritom, že Taliansko potrebuje zvládnuť obdobie do konca roku 2020, pričom sa objavujú stále nové výzvy. Na otázku o veľkosti ďalších pôžičiek odpovedala: „Realistická hodnota je okolo 10 miliárd eur, ale myslím si, že je teraz predčasné stanoviť nejaké číslo.“ Castelliová poznamenala, že Taliansko potrebuje viac peňazí na financovanie ďalších programov pre pracujúcich, pre miestne samosprávy, cestovný ruch a vzdelávanie.

Minister hospodárstva Roberto Gualtieri pritom v stredu (10. 6.) večer vo verejnej televízii RAI obišiel priame otázky týkajúce sa revízie deficitu smerom nahor. Povedal však: „Je zrejmé, že poskytneme ďalšie finančné prostriedky na príspevky na mzdy pre zamestnancov (tzv. kurzarbeit) na tak dlho, ako to bude potrebné, a dôsledkom tak bude úprava rozpočtu.“

Taliansky parlament schválil v marci a apríli dve žiadosti vlády o zvýšenie vládnych pôžičiek v roku 2020 až o 75 miliárd eur. Vláda 24. apríla uviedla, že rozpočtový deficit v dôsledku toho stúpne na 10,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo bude jeho najvyššia úroveň od roku 1991. Ďalších 10 miliárd eur, o ktorých hovorila Castelliová, si bude vyžadovať ďalšie hlasovanie v parlamente a povedie k prehĺbeniu schodku v rozpočte Talianska.

Krajiny eurozóny musia za normálnych okolností udržať tento schodok pod hranicou 3 % HDP. Taliansko malo vlani deficit vo výške 1,6 % HDP. Ale po vypuknutí pandémie, ktorá viedla k zablokovaniu ekonomík, Európska únia tieto fiškálne pravidlá na čas pozastavila.