Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť informuje o možnom vplyve pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Opatrenia vlády, ktoré sú v odhadoch započítané, obsahujú balíček opatrení z 18. marca tohto roka.

Bratislava 24. marca (TASR) – Samosprávy sa môžu dozvedieť, aký vplyv môže mať nový koronavírus na výber dane z príjmu fyzických osôb (DPFO). Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) zverejnila na svojom webe prvú verziu dokumentu s cieľom informovať o potenciálnych vplyvoch pandémie na ekonomický vývoj a verejné financie v tomto roku.

Dokument obsahuje tri scenáre možného vývoja, ktoré kombinujú pokles reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku a vládne opatrenia v rôznom trvaní.

Jednotlivé makroekonomické scenáre majú vplyv na výnos DPFO cez odhadovaný vývoj mzdovej bázy. Opatrenia vlády, ktoré sú v odhadoch započítané, obsahujú balíček opatrení z 18. marca tohto roka a dočasne upravené pravidlá pri čerpaní práceneschopnosti a dávky ošetrovné, ktoré spôsobia výpadky dane. V prvom scenári RRZ počíta s poklesom HDP o 1,3 % a s opatreniami v trvaní jedného mesiaca. V druhom scenári predstavuje pokles HDP päť percent a opatrenia trvajú dva mesiace. Tretí scenár hovorí o opatreniach v trvaní troch mesiacov a 10-percentnom poklese HDP.