Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť znížila odhad deficitu VS

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Vývoj verejných financií je aj v roku 2022 negatívne ovplyvnený pandémiou ochorenia COVID-19.

Bratislava 24. februára (TASR) – Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) mierne znížila odhad deficitu verejnej správy (VS) na tento rok, a to o 113 miliónov eur alebo o 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). K poklesu deficitu prispel navýšený odhad daňových a odvodových príjmov, uviedla vo štvrtok RRZ vo februárovom rozpočtovom semafore.

"Za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia, môže deficit VS dosiahnuť úroveň 4,92 miliardy eur (4,6 % HDP)," uviedla RRZ. Riziko nedosiahnutia cieľov tohoročného rozpočtu vo výške 4,9 % HDP je podľa kancelárie RRZ naďalej nízke, vývoj verejných financií je však naďalej ovplyvnený veľkou neistotou vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu, rýchly nárast cien a vojnový konflikt na Ukrajine.

Vývoj verejných financií je aj v roku 2022 negatívne ovplyvnený pandémiou ochorenia COVID-19. Opatrenia vlády na riešenie pandémie dosahujú výšku spolu 763 miliónov eur (0,7 % HDP), pričom v porovnaní s rezervou v rozpočte prispievajú k zníženiu deficitu o sumu štyri milióny eur. Najvýraznejší negatívny vplyv na saldo verejnej správy odhaduje RRZ vo výdavkoch ostatných subjektov VS na mzdy a medzispotrebu. K nárastu týchto nákladov oproti rozpočtu o 418 miliónov eur (0,4 % HDP) prispieva vyšší rast miezd a inflácie oproti predchádzajúcim makroekonomickým predpokladom.

V oblasti vzťahov s rozpočtom EÚ je negatívnym rizikom pre rozpočet predpokladaná jednorazová úhrada cla neodvedeného v predchádzajúcich rokoch v sume 526 miliónov eur (0,5 % HDP), čo predstavuje dodatočné výdavky oproti príslušnej rezerve v sume 200 miliónov eur (0,2 % HDP).