Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ruské banky čakajú ťažké časy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrálna banka tiež odporučila komerčným finančným ústavom, aby odložili výročné valné zhromaždenia a tiež vyplácanie dividend v máji a júni na neskôr.

Moskva 20. apríla (TASR) - Ruský bankový sektor bude čeliť veľkým problémom v 2. štvrťroku 2020, keď ho zasiahli ekonomické dôsledky pandémie nového koronavírusu. Uviedol to v rozhovore pre ruský ekonomický denník RBC Andrej Kostin, riaditeľ banky VTB, druhej najväčšej v krajine.

Druhý štvrťrok bude, samozrejme, tvrdý. Myslím si, že zisky z bankovníctva (naprieč celým sektorom) výrazne klesnú, ak aj nebudú negatívne,“ povedal Kostin pre RBC.

Ruská vláda a centrálna banka sa pokúsili zmierniť dôsledky nového koronavírusu znížením niektorých požiadaviek na poskytovanie úverov bankám a jednotlivcom. Je to súčasť širšieho hospodárskeho balíka v hodnote približne 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska.

Centrálna banka tiež odporučila komerčným finančným ústavom, aby odložili výročné valné zhromaždenia a tiež vyplácanie dividend v máji a júni na neskôr, čo im poskytne určitú flexibilitu na vyhodnotenie vplyvu vírusu.

Kostin povedal tiež, že banka VTB sa zatiaľ drží pôvodného plánu vyplatiť 50 % vlaňajšieho čistého zisku v dividendách, ale konečné rozhodnutie odložila na neskôr. VTB je pripravená zvládnuť aj zdvojnásobenie objemu nesplácaných úverov. „Najťažšie časy pre banky ešte len prídu,“ skonštatoval.

Rusko v nedeľu (19. 4.) ohlásilo 6060 nových prípadov ochorenia na COVID-19 za 24 hodín, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 42.853. Oficiálne uvádza 361 obetí.