Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Schodok v rozpočte Talianska sa vlani strmo zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa štatistického úradu ISTAT stúpol rozpočtový deficit Talianska v minulom roku na 155,6 miliardy eur, čo zodpovedá 9,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 1,6 % HDP v predchádzajúcom roku 2019.

Rím 2. apríla (TASR) - Schodok v rozpočte Talianska, tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, sa vlani strmo zvýšil. Dôvodom boli opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Podľa údajov štatistického úradu ISTAT stúpol rozpočtový deficit Talianska v minulom roku na 155,6 miliardy eur, čo zodpovedá 9,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 1,6 % HDP v predchádzajúcom roku 2019.

Vlaňajší deficit je najvyšší minimálne od roku 1995, ale vláda pôvodne odhadovala, že bude ešte väčší, a dosiahne až 10,8 % HDP. Taliansko totiž patrilo vlani na jar v rámci Európy medzi krajiny, ktoré pandémia zvlášť tvrdo zasiahla. Vláda v Ríme musela zaviesť prísne obmedzenia a zvýšiť svoje výdavky, aby mohla podporiť firmy a domácnosti, zatiaľ čo jej rozpočtové príjmy sa pre tzv. koronakrízu znížili.

V poslednom 4. štvrťroku 2020 vykázalo Talianske schodok v rozpočte na úrovni 5,2 %, zatiaľ čo rok predtým, vo 4. kvartáli 2019, malo rozpočtový prebytok 1,9 % HDP. V tomto roku Taliansko predpovedá pokles rozpočtového deficitu na 8,8 % HDP.