Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Slovenská sporiteľňa dosiahla v 1. polroku zisk 134,6 milióna eur

Foto: banky.sk

Banka zaznamenala aj rast vkladov obyvateľstva, ktoré narástli z 8,2 miliardy na 9,2 miliardy eur.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Slovenská sporiteľňa dosiahla v prvom polroku zisk po zdanení 134,6 milióna eur. Medziročne sa zvýšil o 49,4 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila banka.

"Na jednej strane stabilne rastie náš biznis, tak na strane úverov, ako aj vkladov, spolu s pozitívnym vývojom v oblasti rizikových nákladov. Na druhej strane naše výsledky výrazne ovplyvnili dve jednorazové transakcie, a to predaj našej účasti v spoločnosti Visa Europe a založenie spoločného podniku Global Payments," uviedol v správe pre médiá generálny riaditeľ a predseda predstavenstva banky Štefan Máj.

Ako uviedla banka, aj napriek pokračujúcemu poklesu úrokových sadzieb na trhu sa jej darí držať čistý úrokový výnos na stabilnej úrovni. V prvom polroku dosiahol úroveň 231,5 milióna eur, zatiaľ čo vlani v rovnakom období predstavoval 231,7 milióna eur.

Objem úverov klientom dosiahol hodnotu 9,6 miliardy eur a v porovnaní s rokom 2015 sa zvýšil o 10,2 %. Úvery poskytnuté sporiteľňou obyvateľstvu medziročne vzrástli o 12,6 %. "Najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktoré stúpli o 11,8 %, ako aj spotrebné úvery, ktoré sa zvýšili o 14,7 %. Úvery korporátnym klientom medziročne vzrástli mierne, a to o 0,8 %. Najväčšiu dynamiku zaznamenal segment malých a stredných podnikateľov s medziročným rastom 9,2 %," vyčíslila banka. Záväzky voči klientom v porovnaní s rokom 2015 stúpli o 5,4 % na 10,9 miliardy eur.

Banka zaznamenala aj rast vkladov obyvateľstva, ktoré narástli z 8,2 miliardy na 9,2 miliardy eur.

Ako ďalej vyplýva zo zverejnených hospodárskych výsledkov, sporiteľňa zaznamenala aj rast čistého príjmu z poplatkov a provízií, ktorý sa medziročne zvýšil o 3,5 % a zisk z finančných operácií a finančných nástrojov oceňovaných v reálnej hodnote cez výkaz ziskov a strát dosiahol 6,8 milióna eur.

V medziročnom porovnaní sa mierne zvýšili aj prevádzkové náklady, keď dosiahli úroveň 135,8 milióna eur. "Na priaznivej úrovni sa ich podarilo udržať aj napriek zaúčtovanému ročnému príspevku do Fondu ochrany vkladov pre rok 2016 v hodnote 2,5 milióna eur, čo je o 1,3 milióna eur viac ako v prvom polroku roku 2015," vyčíslila banka. V prvom polroku 2016 odviedla príspevok aj do Rezolučného fondu v hodnote štyri milióny eur. Celková odvodová povinnosť v roku 2016 dosiahla hodnotu 18,8 milióna eur.

Sporiteľňa zaznamenala tiež mierny medziročný rast pomeru prevádzkových nákladov a výnosov, ktoré sa zvýšili zo 43,8 % na 44,5 %. Rizikové náklady pre úvery a pohľadávky banky v roku 2016 dosiahli hodnotu 21,3 milióna eur, čo predstavuje pokles o 31,9 % oproti porovnateľnému obdobiu roku 2015. "Ovplyvnil to pozitívny vývoj kreditného rizika klientov banky. Podiel nesplácaných úverov na celkovom objeme úverov má stabilne nízku úroveň 5,3 %," informovala banka.

Ako ďalej uviedla, celkové rizikové náklady banky boli aj napriek 10,2-% nárastu úverového portfólia výrazne nižšie ako v roku 2015, pričom v aktuálnom období dosiahli úroveň 18,8 milióna eur v porovnaní s 32,1 milióna eur roku 2015.

V rámci ostatných prevádzkových výnosov banka vykázala mimoriadny výnos v hodnote 14,5 milióna eur, ktorý vznikol vkladom časti podniku týkajúceho sa POS terminálov a transakcií do novovzniknutej spoločnosti Global Payments. Tá vznikla ako spoločný podnik, ktorý bude poskytovať platobné služby pre obchodníkov v Českej republike, Rumunsku a Slovenskej republike.