Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenská sporiteľňa dosiahla za minulý rok zisk 108 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: banky.sk

Celkové záväzky banky voči klientom v porovnaní s rokom 2019 vzrástli z 14,4 miliardy eur na 14,9 miliardy eur.

Bratislava 26. februára (TASR) - Zisk Slovenskej sporiteľne vlani najvýraznejšie ovplyvnili odklady a neistá situácia, pre ktorú si vytvorila „vankúš“ viac ako 100 miliónov eur v opravných položkách. Jej konsolidovaný čistý zisk po zdanení klesol na 108 miliónov eur. V roku 2019 predstavoval 180 miliónov eur.

„Máme za sebou rok, ktorý nás zrejme zásadne zmení. Z pohľadu bankovníctva sa skôr zrýchlili už rozbehnuté trendy, najmä digitalizácia a dôraz na väčšiu efektivitu. Ak sa pozriem na naše výsledky, vzhľadom na okolnosti sa nám darilo dobre, prevádzkový zisk zostal na skoro rovnakej úrovni ako vlani. Darilo sa aj biznisu, pomáhali sme firmám a ľuďom. Firmám najmä s financovaním ich nie jednoduchého podnikania a tiež so štátnymi garančnými schémami. Ľuďom sme pomohli aj pri novom bývaní či pri odklade splátok,“ zhodnotil výsledky predseda predstavenstva a generálny riaditeľ banky Peter Krutil.

Objem úverov klientov dosiahol minulý rok 14,9 miliardy eur a medziročne sa zvýšil o 5,6 %. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu, ktoré v porovnaní s rokom 2019 vzrástli o 3,3 %. Najvýznamnejším motorom rastu boli úvery na bývanie, ktoré stúpli o 6,7 %, pričom spotrebné úvery zaznamenali medziročne pokles o 11,6 %.

Vklady obyvateľstva medziročne vzrástli z 12,1 miliardy eur na 13,3 miliardy eur. Celkové záväzky banky voči klientom v porovnaní s rokom 2019 vzrástli z 14,4 miliardy eur na 14,9 miliardy eur.