Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

S&P znížila rating Argentíny o jeden stupeň na B

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond minulý mesiac schválil Argentíne pôžičku vo výške 56 miliárd USD (49,71 miliardy eur), čo je viac ako 50 miliárd USD pôvodne dohodnutých v júni.

Buenos Aires 13. novembra (TASR) - Medzinárodná ratingová agentúra S&P v utorok znížila rating Argentíny o jeden stupeň. Dôvodom je "erózia" jeho hospodárskeho rastu, inflácie a dlhových profilov krajiny.

Medzinárodný menový fond minulý mesiac schválil Argentíne pôžičku vo výške 56 miliárd USD (49,71 miliardy eur), čo je viac ako 50 miliárd USD pôvodne dohodnutých v júni. Cieľom je pomôcť vláde zaviesť prísny úsporný program na stabilizáciu ekonomiky.

S&P uviedla, že po preskúmaní v auguste znížil dlhodobý úverový rating Argentíny v zahraničnej a miestnej mene na B z B +.

"Došlo k narušeniu trajektórie hospodárskeho rastu v Argentíne, dynamiky inflácie a profilu dlhu v dôsledku neúspechov pri realizácii náročného programu úpravy ekonomicky," skonštatovala S&P vo vyhlásení.

"Výhľad dlhodobého ratingu je stabilný na základe našich očakávaní, že vláda uskutoční fiškálne, menové a iné opatrenia na stabilizáciu ekonomiky v nasledujúcich 18 mesiacoch," dodala.

Medzinárodné ratingy odrážajú "ekonomické zdravie" krajiny a môžu mať významný vplyv na náklady na obsluhu jej dlhu, keďže investori požadujú vyššie výnosy od tých, ktorí majú nižšiu známku.

Podľa S&P program úsporných opatrení Argentíny by mal postupne zastaviť "zhoršovanie finančného profilu a dlhového zaťaženia, zvrátiť dynamiku inflácie a obnoviť dôveru investorov".

Ak sa ekonomika začne stabilizovať a voľby v roku 2019 nepovedú k zmene jej smeru, potom by ekonomika krajina mala smerovať k zotaveniu, domnieva sa S&P.

Agentúra zároveň varovala, že v nasledujúcich 12 mesiacoch by mohlo dôjsť k zníženiu ratingu, "ak neočakávaný negatívny politický vývoj alebo nerovnomerná realizácia úsporného programu poškodia dôveru investorov."