Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit v roku 2022 očakávajú Španieli na úrovni 5 % HDP

Ilustračná snímka. Foto: Andrej Galica

Celkové vládne výdavky sa majú v nasledujúcom roku zvýšiť o 2,3 % na približne 242 miliárd eur.

Madrid 7. októbra (TASR) - Španielsko očakáva, že sa jeho rozpočtový deficit v roku 2022 zníži na 5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z plánovaných 8,4 % HDP v tomto roku, pričom hospodársky rast má dosiahnuť 7 %. Uviedla to vo štvrtok ministerka financií María Jesús Monterová pri prezentácii vládneho návrhu rozpočtu na budúci rok 2022.

Rozpočet na rok 2022, podporený finančnou injekciou 27,6 miliardy eur zo záchranných fondov Európskej únie (EÚ), zahŕňa rekordné investície vo výške viac ako 40 miliárd eur.

"Zvýšenie výdavkov a investícií neznamená zvýšenie verejného deficitu. Fiškálne pravidlá (EÚ) boli pozastavené, ale nie fiškálna zodpovednosť. Stále sa zaväzujeme znižovať deficit," uviedla ministerka.

Očakáva pritom, že zrýchlenie ekonomického rastu v roku 2022 na 7 % z odhadovaných 6,5 % v tomto roku bude ďalej prispievať k znižovaniu deficitu v pomere k HDP.

Celkové vládne výdavky sa majú v nasledujúcom roku zvýšiť o 2,3 % na približne 242 miliárd eur. Vláda v Madride predpokladá tiež, že schodok v rozpočte sa v roku 2023 ďalej zníži na 4 % HDP.