Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky v USA v septembri vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské výdavky sú pozorne sledovaným ukazovateľom, keďže v USA na ne pripadajú viac než dve tretiny ekonomickej aktivity.

Washington 29. októbra (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA si v septembri solídne polepšili. Sčasti to však spôsobil nárast cien, keďže inflácia zostáva vysoká z dôvodu nedostatku motorových vozidiel a ďalších tovarov. A osobné príjmy sa znížili viac, než sa predpokladalo.

Výdavky na osobnú spotrebu v septembri stúpli o 0,6 % po revidovaných +1 % (pôvodne +0,8 %) v auguste, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,5 %.

Spotrebiteľské výdavky sú pozorne sledovaným ukazovateľom, keďže v USA na ne pripadajú viac než dve tretiny ekonomickej aktivity.

Cenové tlaky zostali aj počas septembra silné a znížili kúpnu silu spotrebiteľov. Index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) bez započítania volatilných cien potravín a energií vzrástol o 0,2 % po +0,3 % v auguste. V medziročnom porovnaní jadrový PCE vyskočil o 3,6 %.

Jadrový PCE index je pre americkú centrálnu banku (Fed) preferovaným meradlom inflácie. Flexibilný inflačný cieľ Fedu je nastavený na úrovni 2 %. Očakáva sa, že menový výbor Fedu (FOMC) na svojom najbližšom zasadnutí v novembri ohlási začiatok obmedzovania programu nákupu dlhopisov.

Osobné príjmy v septembri klesli o 1 % po zvýšení o 0,2 % v auguste, uviedlo ministerstvo obchodu. Ekonómovia očakávali zníženie len o 0,2 %.

Hlavným dôvodom prekvapivo prudkého poklesu príjmov je zníženie vládnych sociálnych dávok, podpory v nezamestnanosti rovnako ako ostatných príspevkov.