Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Taliansko plánuje dramaticky zvýšiť verejné investície

Na archívnej snímke čašník obsluhuje zákazníka v reštaurácii La Rotonda di Segrino. Foto: TASR/AP

Štátne investície sa zvýšia nad 3 % hrubého domáceho produktu v nasledujúcich štyroch rokoch z 2,3 % HDP v roku 2019.

Rím 7. júla (TASR) – Taliansko plánuje dramaticky zvýšiť verejné investície a zamerať sa skôr na podporu hospodárskeho rastu ako na udržanie dlhu na uzde, keďže vláda sa snaží pomôcť ekonomike dostať sa z najhoršej recesie za celé storočie.

Štátne investície sa zvýšia nad 3 % hrubého domáceho produktu v nasledujúcich štyroch rokoch z 2,3 % HDP v roku 2019. Uvádza sa to vo vyhlásení kabinetu po pondelkovom zasadaní, ktoré sa skončilo až neskoro v noci.

Počas stretnutia minister financií Roberto Gualtieri predstavil podrobnosti vládneho plánu reforiem, ktorý zahŕňa aj nové výdavky na vzdelávanie, kroky na podporu súkromných investícií a opatrenia na zlepšenie konkurencieschopnosti Talianska.

Vláda tiež schválila zoznam nových pravidiel a postupov, ktoré majú zjednodušiť podnikanie a týkajú sa verejných súťaží, schvaľovacích procesov a digitalizácie.

Nový taliansky investičný plán zohľadňuje granty a pôžičky z programu obnovy Európskej únie, ktoré ešte len musia schváliť lídri bloku na samite na budúci týždeň.

Talianska vláda chce "otvorením peňaženky" a urýchlením modernizácie od vysokorýchlostného internetu po železnice a energetiku dostať ekonomiku z chronickej stagnácie. To by eventuálne mohlo viesť k zníženiu obrovského dlhu krajiny, ktorý by mal tento rok prekročiť 150 % HDP.

Ale Taliansko sa už teraz musí spoliehať na európske inštitúcie, aby si udržalo náklady na obsluhu dlhu pod kontrolou. A ak tieto náklady stúpnu, vládny plán by mohol zlyhať, čo by krajinu priviedlo do úplnej finančnej krízy.

Cieľom investičného plánu je znížiť obavy partnerov z EÚ, ako sú Holandsko a Rakúsko, že Rím použije finančnú pomoc na zbytočné výdavky. Kabinet chce preto ukázať, na čo budú tieto peniaze určené.

Alternatíva vo forme ďalšieho obmedzovania výdavkov by pritom ochromila krajinu, ktorá smerovala k recesii už pred pandémiou a patrí medzi najpostihnutejšie tzv. koronakrízou v Európe.

Celkovo je Taliansko pripravené minúť tento a budúci rok 206 miliárd eur v rámci reakcie na krízu. To povedie k zvýšeniu rozpočtového deficitu o 75 miliárd eur v roku 2020 a o 26 miliárd eur v roku 2021 podľa návrhu plánu reforiem.

Do dopravnej siete plánuje vláda investovať 67 miliárd eur, čím sa jej celkové výdavky v oblasti infraštruktúry zvýšia na takmer 200 miliárd eur. A taliansky kabinet chce zvýšiť aj výdavky na vzdelávanie o 0,4 percentuálneho bodu.