Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tohtoročný august priniesol 1639 osobných bankrotov

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Najviac osobných bankrotov bolo v auguste vyhlásených v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Tretí raz v tomto roku počet osobných bankrotov vyhlásených v jednom mesiaci dosiahol novú historickú hodnotu. V auguste zbankrotovalo 1639 obyvateľov Slovenska. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových aj nebankových inštitúcií.

V medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to podľa analýzy predstavuje nárast o viac ako 21 %. V porovnaní s júlom, kedy zbankrotovalo 1589 dlžníkov, ich počet v auguste vzrástol o viac ako 3 %.

"Od 1. júna 2019 začala v Českej republike platiť novela insolventného zákona, ktorá podobne ako novela slovenského zákona o konkurze a reštrukturalizácii zmiernila podmienky pre oddlženie fyzických osôb. Počty osobných bankrotov spolu s bankrotmi fyzických osôb podnikateľov, z ktorých väčšina prebieha formou oddlženia, sa výrazne zvýšili a od júla 2019 prevyšujú počty osobných bankrotov v Slovenskej republike," priblížila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Ako sa ďalej uvádza v analýze, najviac osobných bankrotov bolo v auguste vyhlásených v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji. Z celkového počtu bankrotov vyhlásených v auguste pripadla väčšina, konkrétne 59,85 %, na mužov, pričom ženy tvorili 40,15 %. Najväčšou skupinou dlžníkov boli muži a ženy vo veku od 40 do 49 rokov s takmer tretinovým podielom, pričom súdy vyhlásili konkurz aj na jedného tínedžera a osemdesiatničku.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti zároveň vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca augusta 2019 zbankrotovalo 33.116 občanov Slovenskej republiky, z toho 11.111, teda viac ako tretina, za osem mesiacov tohto roka.