Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Trump uvažuje o vyhodení šéfa Fedu J. Powella

Na archívnej snímke Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Trumpova nespokojnosť s Powellom vzrástla po tom, čo Fed v stredu (19. 12.) opäť zvýšil úrokové sadzby. Niektorí poradcovia ho však varovali, že vyhodenie Powella by mohlo mať katastrofálne dôsledky.

Washington 22. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump uvažuje o vyhodení šéfa centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené so záležitosťou.

Trumpova nespokojnosť s Powellom vzrástla po tom, čo Fed v stredu (19. 12.) opäť zvýšil úrokové sadzby. Podľa dvoch zdrojov Trump súkromne diskutoval o prepustení Powella v priebehu niekoľkých uplynulých dní viackrát.

Trumpovi poradcovia dúfajú, že prezidentov hnev, týkajúci sa šéfa Fedu, počas sviatkov zmizne. Niektorí poradcovia ho varovali, že vyhodenie Powella by mohlo mať katastrofálne dôsledky, spôsobilo by totiž turbulencie na finančných troch a podkopalo by dôveru investorov v nezávislosť centrálnej banky. Navyše, nálada na akciových trhoch už aj tak nie je po prepade v posledných týždňoch dobrá.

Menový výbor (FOMC) Fedu v stredu štvrtýkrát v tomto roku zvýšil svoj kľúčový úrok. Bol to už deviate zvýšenie od začiatku aktuálneho cyklu normalizácie sadzieb v decembri 2015. Fed okrem toho signalizoval, že bude v postupnom sprísňovaní menovej politiky pokračovať.

Globálne finančné trhy vrátane Wall Street dúfali, že postoj Fedu bude viac holubičí. Po rozhodnutí Fedu pokračoval globálny výpredaj akcií. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average má za sebou najhorší týždeň od finančnej krízy v roku 2008, keď padol takmer o 7 %.

Trumpova verejná a súkromná kritika členov jeho administratívy bola často predohrou k ich odchodu, upozornila agentúra Bloomberg a ako príklady spomenula bývalého ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, exministra zahraničných vecí Rexa Tillersona a odchádzajúceho personálneho šéfa Bieleho domu Johna Kellyho. Podľa Bloombergu nie je úplne jasné, či má prezident právo vyhodiť šéfa Fedu.