Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Turecká líra pokračuje v oslabovaní a padla na rekordné minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Líra dostala koncom minulého týždňa pozitívny impulz, keď ju podporilo nečakané sprísnenie menovej politiky.

Istanbul 28. septembra (TASR) - Turecká líra v pondelok padla na rekordné minimum. Dôvodom sú rastúce obavy týkajúce sa bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými ozbrojenými silami v Náhornom Karabachu.

Líra voči doláru klesla o 1,5 % na 7,79 TRY/USD. Štvrtý obchodný deň po sebe stráca ruský rubeľ. Oslabili sa aj štátne dlhopisy Azerbajdžanu a Arménska denominované v dolároch.

"Existujú obavy, že Turecko sa zapojí do ďalšieho regionálneho konfliktu," uviedol stratég firmy BlueBay Asset Management Timothy Ash, pričom myslel boje v Náhornom Karabachu.

Líra dostala koncom minulého týždňa pozitívny impulz, keď ju podporilo nečakané sprísnenie menovej politiky. Turecká centrálna banka vo štvrtok (24. 9.) zvýšila svoju kľúčovú sadzbu prvýkrát od septembra 2018. Týždennú repo sadzbu stúpla o dva percentuálne body na 10,25 % z 8,25 %.

"Takéto dočasné zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré sa pokúša vyčistiť krátke pozície na líru, príliš nezmení strednodobý trend, keďže špekulatívne krátke pozície proti líre nie sú skutočným dôvodom jej oslabovania," uviedol forexový analytik Commerzbank Tatha Ghose.