Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Turecká líra pokračuje v prepade a stanovovaní rekordných miním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líra sa v pondelok prvýkrát oslabila nad 14 TRY/USD a jej kurz sa dostal až na 14,99 TRY/USD.

Istanbul 13. decembra (TASR) - Turecká líra pokračuje v prepade, keď na začiatku nového týždňa stratila až 7 % a jej kurz sa dostal takmer na 15 TRY/USD. Hlavným dôvodom sú obavy z hospodárskej politiky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a z ďalšieho zníženia úrokových sadzieb. Turecká centrálna banka bola opäť nútená intervenovať na devízovom trhu, aby zastavila pád domácej meny.

Líra sa v pondelok prvýkrát oslabila nad 14 TRY/USD a jej kurz sa dostal až na 14,99 TRY/USD. Neskôr zmazala časť strát a okolo poludnia sa obchodovala pri kurze 14,33 TRY/USD.

Oslabovanie líry zastavila turecká centrálna banka, ktorá v jej prospech intervenovala štvrtýkrát za dva týždne. Ešte minulý týždeň sa centrálna banka snažila udržať kurz pod hranicou 14 TRY/USD. Od začiatku roka líra stratila už polovicu svojej hodnoty.

Turecký minister financií Nureddin Nebati v pondelok vyhlásil, že krajina je rozhodnutá nezvýšiť úrokové sadzby. Veľkým odporcom zvyšovania úrokových sadzieb je predovšetkým prezident Erdogan. Centrálna banka je pod jeho veľkým tlakom a trh očakáva, že tento týždeň aj napriek vysokej inflácii zníži svoju kľúčovú sadzbu o 100 bázických bodov na 14 %. Turecká inflácia sa v novembri zrýchlila na 21,3 %.