Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Úrokové sadzby mení aj Tatra banka a UniCredit bank

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

UniCredit bank pravidelne prehodnocuje výšku úrokových sadzieb, ktorá závisí aj od ceny zdrojov aj situácie na trhu.

Bratislava 5. marca (TASR) - Od 4. marca dochádza k zmene úrokových sadzieb pri hypotéke a americkej hypotéke v Tatra banke. Rovnako zvýšili trojročnú a štvorročnú úrokovú sadzbu na hypotékach v UniCredit bank.

"Klienti budú môcť získať hypotéky s úrokovou sadzbou od 1,09 % p. a. pri 1-, 2- a 3-ročnej fixácii. Pri dlhších fixáciách budú začínať sadzby pri fixácii na 5 rokov na úrovni od 1,19 % p. a. a na 7 rokov na úrovni od 1,29 % p. a. V prípade najdlhších fixácií na 10 rokov bude Tatra banka, poskytovať hypotéky od 1,59 % p. a.," uviedla hovorkyňa Simona Miklošovičová.

Pokračovala, že ceny hypotekárnych úverov vychádzajú z cien peňazí na finančnom trhu. Zvýšenie úrokových sadzieb je tak reakciou na rastúce náklady na hypotekárne úvery v dôsledku silného rastu inflácie v úvode roka, ako aj vyhlásení Európskej centrálnej banky, na ktoré reagovali finančné trhy.

UniCredit bank pravidelne prehodnocuje výšku úrokových sadzieb, ktorá závisí aj od ceny zdrojov aj situácie na trhu. "Aktuálne sme od 1. marca jemne zvýšili trojročnú a štvorročnú úrokovú sadzu na hypotékach o 0,2 % na 0,89 %, pričom tieto úrokové sadzby sú stále nízke," konštatovala hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

Dodala, že ľudia reagujú na informácie týkajúce sa inflácie aj odrazenia sa úrokových sadzieb. V banke evidujú záujem o dlhodobé fixácie, ktorá znamenajú istotu nemennosti splátok na dlhšie obdobie.